50 jaar Turks Fruit

50 jaar Turks Fruit

Deze maand is het 50 jaar geleden dat Turks Fruit verscheen. De autobiografische roman van Jan Wolkers over een beeldhouwer en zijn grote liefde Olga werd een bestseller. De film uit 1973 is nog steeds de best bezochte bioscoopfilm van Nederland.

Jan Wolkers stond model voor de seksuele bevrijding. Maar kan zijn taboedoorbrekende roman in dit #MeToo-tijdperk nog wel? Beoordeel het zelf na het zien van het ontroerende tweeluik 50 jaar Turks Fruit waarin onder andere Karina Wolkers, Paul Verhoeven en Monique van de Ven terugblikken op het boek en de film.

Woensdag 6 november 2019, NPO 2, 20.25 uur
Woensdag 13 november 2019, NPO 2, 20.25 uur

Of bezoek de tentoonstelling Foute boeken in het Huis van het Boek | Museum Meermanno te Den Haag waarin Turks Fruit ter discussie wordt gesteld. Nu te zien tot en met 1 maart 2020.

Jan Wolkers had niet alleen liefde voor vrouwen, maar ook voor alles wat groeit en bloeit. In november staat hij eveneens centraal in de grote leescampagne Nederlands Leest met als thema ‘Duurzaamheid’. Haal bij de bibliotheek zijn geschenkbundel Winterbloei met zijn mooiste natuurverhalen. En praat erover, met elkaar, thuis, in een leesclub of in de bibliotheek.

 

Binnenkort in Haarlem: Nederlands voor expats

Binnenkort in Haarlem: Nederlands voor expats

Wil je Nederlands leren? Opfrissen of perfectioneren?
Doe mee met een van onze groepscursussen.

Would you like to learn Dutch? Or level up?
Join us in one of our group courses.

VOLGENDE intensieve cursus: Zomerschool Nederlands
19 t/m 30 AUGUSTUS 2019

NEXT intensive course: Dutch Summer School
19 to 30 AUGUST 2019

kleine groepen: 4-8 personen | small groups: 4-8 persons
persoonlijke aandacht | personal approach
efficiënt | efficient
ervaren &enthousiaste docenten | experienced & enthusiastic teachers
actuele onderwerpen | current topics
plezier | fun

Cursusprogramma’s | Course programs
Nederlands intensief 2019
Nederlands extensief 2019
Dutch intensive 2019
Dutch extensive 2019

Cursuslocatie | Course location
Pletterij | Lange Herenvest 122 | 2011 BX Haarlem

Informatie en inschrijving | Information and registration
Simone Dekker
06 20 35 54 21 | simone@redactia.nl | www.redactia.nl

Samenwerkingspartner | Cooperation partner
Myriam Schuitemaker
06 28 76 29 37 | myriam@linguaviva.nl | www.linguaviva.nl

Tot ziens! | See you!

Literaire gesprekken in de klas

Literaire gesprekken in de klas

Recent verschenen: Literaire gesprekken in de klas. Geschreven door leesspecialist Gertrud Cornelissen en onder mijn eindredactionele hoede uitgegeven door Stichting Lezen.

Deze brochure is een praktische weerslag van het proefschrift Maar als je erover nadenkt… van Cornelissen. Hiermee sluit ze aan bij de inzichten van de bekende Engelse schrijver en leesbevorderaar Aiden Chambers: ‘Praten over lezen is wezenlijk, omdat we pas weten wat we denken als we het onszelf horen zeggen.’

Maak als leraar van leerlingen lezers dankzij de inzet van literaire gesprekken. Laat ze met elkaar in gesprek gaan over dezelfde tekst die ze hebben gelezen. Dat is leerzaam, motiveert en bevordert hun leesplezier. Neem de serie gesprekken over Lampje van Annet Schaap als voorbeeld, volg de literaire ontwikkeling van de leerlingen met een meetinstrument en lees hoe je literaire gesprekken inpast in het lesrooster. Geschikt voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

De brochure is gepresenteerd tijdens het congres Lezen Centraal 2019 in TivoliVredenburg Utrecht met als thema ‘Te mooi om waar te zijn’.

Zoen me tot ik spin

Zoen me tot ik spin

Een gedicht helpt je vaak bij het vinden van de juiste woorden. Bij een geboorte, een nieuwe liefde of een overlijden. Maar het is altijd tijd voor poëzie. Lees dus elke dag een gedicht, thuis of in de klas. Maak gebruik van de handige lestips van Stichting Lezen en partners voor de Poëzieweek. Of vind mooie gedichten in de geweldige Poëzie Tiplijst van kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen met maar liefst 70 titels. En lach, droom lekker weg of laat je verrassen. Bijvoorbeeld door een gedicht uit de bundel met de liefdevolle titel Zoen me tot ik spin (tip voor Valentijnsdag):

Ja

Ik heb je lief zoals je soms
gelijk een gouden zomerdag bent
nee nee nee
ik heb je lief zoals je bent
nee nee
ik heb je lief zoals
nee
ik heb je lief

K. Schippers
Uit: Zoen me tot ik spin, Querido 2011

Te veel Engels in het onderwijs

Te veel Engels in het onderwijs

Hoewel ik graag met mijn tijd meega, maak ik mij zorgen over een moderne taaltrend: de verengelsing in het onderwijs.

Tweetalig onderwijs op een reguliere school: prima, met Engels naast Nederlands geef je leerlingen een goede basis mee voor een samenleving die steeds internationaler wordt. Maar als een opleiding volledig in het Engels wordt gegeven, verschraalt het onderwijs. De woordschat is kleiner, de variatie in zinsbouw is minder en de stilistische lenigheid is ondermaats. We zijn eerder tevreden met een eenvoudigere tekst en kijken minder vaak of een formulering beter of met een grapje kan. Gevolg: minder sprankelende taal, lager leerrendement en in het ergste geval misverstanden.

Lotte Jensen, zus van Stine en hoogleraar Nederlandse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het met me eens. Volgens Lotte in een recent interview op Radio 1 verschraalt het onderwijs doordat de Nederlandse universiteit verengelst en omdat er steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland komen. Doordat tegenwoordig maar liefst 74 procent van de masters alleen nog in het Engels wordt onderwezen, krijgt zelfs de Gijsbrecht van Vondel een Engelse vertaling.

Lotte pleit voor handhaving van het Nederlands als voertaal in het onderwijs, behoud van meertaligheid (denk ook aan Duits, Frans en Spaans) en meer cultuurbesef: ‘Nederlanders gaan wel te gemakkelijk mee in die internationale stroming en denken te weinig na over de waarde van de eigen taal en cultuur hierin. Die geven ze te gemakkelijk op. Er mag best meer trots of taalbesef, historisch besef op de eigen taal en cultuur zijn.’ Daar sluit ik me volledig bij aan.

Luister hier naar het interview met Lotte Jensen over de verengelsing in het onderwijs. ‘Verengelsing is een vorm van handelsgeest.’

Luister hier naar een interview van een andere tegenstander: Ad Verbrugge, filosoof en voorzitter van de Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON), over de rechtszaak van 14 juni 2018 tegen de verengelsing in het onderwijs. ‘We verkwanselen onze eigen taal.’

Lees hier het vonnis van de rechtbank.

De Grote Harry Bannink Podcast

De Grote Harry Bannink Podcast

Ben je ook een kind van (ongeveer) de jaren zeventig? Dan mag je De Grote Harry Bannink Podcast niet missen. Dit is het levenswerk van journalist Gijs Groenteman. Zijn liefdevol gemaakte podcast gaat over de liedjes van Harry Bannink. En over de mensen met wie hij die liedjes maakte, zoals Hans Dorrestein, Wieteke van Dort en Aart Staartjes. In elke aflevering draait Gijs ook de liedjes van de componist die hij vervolgens samen met zijn gast bespreekt. Dit levert mooie interviewfragmenten op over liefde, vriendschap, ruzie en creativiteit.

Bannink leek een bescheiden, kleurloze man, maar was een buitengewoon fantasierijke componist. Zijn liedjes waren overal, zoals in de musicals van Annie M.G. Schmidt, De Stratemakeropzeeshow en Het Klokhuis. De podcast is een zeer geslaagd monument voor hem.

Inmiddels zijn er 32 afleveringen. Elke aflevering duurt ongeveer een uur. Ideaal luistermateriaal tijdens kokkerellen of wandelen.

De Grote Harry Bannink Podcast gaat on tour: wie gaat er mee?

Podcast: via de website, iTunes of SoundCloud
Interview: met Gijs Groenteman in de VPRO-gids
Liedje: Loes Luca met Johnny Afdruiprekje

Een schrijversleven als Renate Dorrestein

Een schrijversleven als Renate Dorrestein

Donderdag 5 april was ik tot mijn vreugde onverwachts aanwezig bij de officiële presentatie van het nieuwste boek van Renate Dorrestein: Dagelijks werk. Een schrijversleven. Ik dacht een regulier interview met de auteur bij te wonen, maar toen ik de champagne, kaasstengels en uitgever van Podium zag wist ik beter. Renate had de bevriende DWDD-boekhandelaar Arno Koek van Boekhandel Blokker speciaal voor deze gelegenheid uitgekozen, want waarschijnlijk was dit haar laatste boekpresentatie gezien haar ongeneeslijke ziekte waarover ze bewust niet wilde praten. De boekpresentatie moest vooral feestelijk zijn en dat was het.

Om te voorkomen dat ze na haar dood een biograaf achter zich aan krijgt, heeft Renate zelf haar archief doorgespit. Na een grondige selectie diept ze uit vier decennia teksten op die een herkenbaar tijdsbeeld oproepen en tezamen haar eigenzinnige memoires vormen. Het boek is ‘een echte Dorrestein’ voor haar trouwe lezers en een inspirerend handboek voor hen die net als zij willen uitblinken in het schrijverschap. Ik behoor tot die laatste categorie, maar ben na het lezen van de eerste hoofdstukken nu al fan van haar geestige schrijfstijl.

Luister ook naar de boekrecensie van Onno Blom in het radioprogramma Nieuwsweekend van zaterdag 7 april. Dit programma over wetenschap, cultuur, sport en nieuws is sowieso een luistertip.

Lezen en muziek

Lezen en muziek

Lezen en muziek, gaat dat samen? En waar moet je naar luisteren als je leest? De een ervaart muziek tijdens het lezen als irritant, de ander zweert erbij. Uit lezersonderzoek van The Guardian blijkt dat je het best kunt luisteren naar non-vocale muziek of filmmuziek. De krant stelde uit de inzendingen zelfs een speellijst op Spotify samen: ‘Background music for reading’. Een op de vijf lezers vindt muziek prettig, wat deels verklaart dat sommige mensen onrustig worden door een gebrek aan prikkels. Dat herken ik zowel bij lezen als leren: mijn scriptie heb ik indertijd geschreven op het zoetgevooisde stemgeluid van Lionel Richie. Voor de diehards onder ons: irritante geluiden in de vorm van ‘white noise’ kunnen tot gelukzalige rust leiden. Denk aan geluiden als ‘sneeuw’ op je oude televisie of een lekkere harde regenbui. Ook te vinden op Spotify.

Bron: VARAgids, nr. 10, 2018.

Hoe lees ik in de Boekenweek?

Hoe lees ik in de Boekenweek?

Zaterdag 10 maart is de 83e Boekenweek van start gegaan met als thema Natuur. In aansluiting hierop hield literatuurkenner en leesambassadeur Lidewijde Paris gisteren in Boekhandel Blokker een inspirerende lezing over natuur in actuele boeken. Aanleiding was haar nieuwe boek HOE LEES IK korte verhalen?, een opvolger van haar succesvolle boek HOE LEES IK? over wat literatuur nu eigenlijk is en hoe het werkt. Beide boeken zijn aanraders voor docenten Nederlands en leesliefhebbers. 

Lidewijdes lezing was eerder een workshop. Vol enthousiasme en met boeken vol geeltjes las ze fragmenten voor, waarna het publiek een link moest leggen tussen natuur en hoe dit thema terugkomt in het boek. Hierbij citeerde ze de Nederlandse ‘filosoof’ Johan Cruijff: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Door lezen, puzzelen en nog eens lezen doorgrond je principes die je eerst niet zag. Zo weet ik nu al zeker dat ik een verborgen boodschap van een auteur eerder in literatuur zal ontrafelen. Lezen is vanaf vandaag en nog groter avontuur!

Boekhandel Blokker in Heemstede is van ‘mijn’ boekhandelaar Arno Koek, tevens lid van het DWDD-boekenpanel. 

Websites: www.boekenweek.nl, www.facebook.com/lidewijde.paris, www.boekhandelblokker.nl, www.libris.nl/blokker/actueel/dwdd-boek-van-de-maand/