Recent verschenen: Literaire gesprekken in de klas. Geschreven door leesspecialist Gertrud Cornelissen en onder mijn eindredactionele hoede uitgegeven door Stichting Lezen.

Deze brochure is een praktische weerslag van het proefschrift Maar als je erover nadenkt… van Cornelissen. Hiermee sluit ze aan bij de inzichten van de bekende Engelse schrijver en leesbevorderaar Aiden Chambers: ‘Praten over lezen is wezenlijk, omdat we pas weten wat we denken als we het onszelf horen zeggen.’

Maak als leraar van leerlingen lezers dankzij de inzet van literaire gesprekken. Laat ze met elkaar in gesprek gaan over dezelfde tekst die ze hebben gelezen. Dat is leerzaam, motiveert en bevordert hun leesplezier. Neem de serie gesprekken over Lampje van Annet Schaap als voorbeeld, volg de literaire ontwikkeling van de leerlingen met een meetinstrument en lees hoe je literaire gesprekken inpast in het lesrooster. Geschikt voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

De brochure is gepresenteerd tijdens het congres Lezen Centraal 2019 in TivoliVredenburg Utrecht met als thema ‘Te mooi om waar te zijn’.